Chciałbym się dzisiaj z Wami podzielić przepisem na moją ulubioną zupę-krem z dyni piżmowej oraz młodej marchewki, jest to przepis niesamowicie prosty, iście męski można by rzec i świetnie nadaje się do przechowania w lodówce na drugi czy trzeci dzień, jeśli gotujemy w dużych ilościach dla zaoszczędzenia czasu, co więcej jedna porcja dostarcza sporej ilości błonnika, żelaza, wapnia oraz wielu witamin.

Składniki (na 6 porcji):

1kg młodych marchewek
1.5kg dyni piżmowej (lub innej dyni)
1 cebula
150ml śmietany sojowej
Pietruszka naciowa (około jednej szklanki)
5 warzywnych kostek rosołowych
Czosnek granulowany (szczypta)
Łyżeczka soli selerowej
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki kurkumy

Do garnka wlewamy 3 litry wody i zagotowujemy, po czym wrzucamy do środka 5 warzywnych kostek rosołowych i dokładnie mieszamy aż się rozpuszczą. W międzyczasie z pietruszki naciowej usuwamy twarde łodyżki oraz kroimy cebulę, nie musi być drobno gdyż tak czy inaczej zupę będziemy blendować. Mała wskazówka, by właściwości cebuli były mniej łzo-pędne należy zostawić korzeń podczas krojenia.

Do gotującego się wywaru rosołowego wrzucamy marchewkę oraz dynię pokrojoną w kostkę, jak widać ja poszedłem na łatwiznę i kupiłem już pokrojone warzywa. Całość przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia.

Gdy już całość się zagotuje, zmniejszamy nieco ogień oraz wrzucamy do środka cebulę oraz pietruszkę, które przygotowaliśmy wcześniej. Przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu aż wszystkie warzywa zmiękną.

Następnie odstawiamy zupę z ognia i blendujemy całość, potem dodajemy około 150 ml śmietany sojowej cały czas mieszając całość blenderem, przyprawiamy dwiema łyżeczkami soli, łyżeczką soli selerowej, odrobiną granulowanego czosnku oraz dwiema łyżeczkami kurkumy, całość mieszamy, po czym z powrotem odstawiamy na ogień.

Po zagotowaniu zupa gotowa jest do spożycia.

Podawać możemy ją ze świeżym pieczywem, odrobiną śmietany sojowej na wierzchu i kilkoma listkami pietruszki, życzę smacznego.

Wartości odżywcze w jednej porcji według serwisu Cronometer (przepis na 6 porcji):

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *