Dzisiaj w wegańskiej kuchni prosty do przygotowania snickers, bardzo słodki z karmelem przygotowanym z mleka kokosowego, tym razem jest to przeróbka przepisu, który zawierał w sobie tradycyjne mleko.

Składniki (na 12 porcji):

Warstwa nugatowa:

300g zmielonych migdałów
3 łyżki mleka roślinnego
3 łyżki syropu z agawy
100g roztopionego oleju kokosowego
1 łyżeczka masła orzechowego

Karmel:

1 puszka mleka kokosowego
1 szklanka cukru trzcinowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Szczypta soli

Polewa:

120g czekolady bez mleka
2 łyżki syropu z agawy
1 łyżka oleju kokosowego

Dowolna ilość orzechów arachidowych (składniki odżywcze wg użycia 150 gramów)

1 puszkę mleka kokosowego, szklankę cukru, łyżeczkę ekstraktu waniliowego oraz szczyptę soli umieszczamy w garnuszku, a następnie zagotowujemy na średnim ogniu, następnie gotujemy na nieco mniejszym ogniu przez około godzinę, mieszając co kilka minut (UWAGA – biały cukier potrzebuje mniej czasu).

Ciepły karmel powinien osiągnąć taką gęstość, jaka jest widoczna na zdjęciu, zestawiamy garnuszek z ognia do wystygnięcia.

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, wykładamy orzechy na blaszkę i pieczemy je przez około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy je zostawiając do ostygnięcia.

100g oleju kokosowego roztapiamy w mikrofali, do miski wsypujemy 300g zmielonych migdałów, 3 łyżki syropu z agawy, 3 łyżki mleka roślinnego, łyżeczkę masła orzechowego oraz roztopiony olej kokosowy, następnie mieszamy i ucieramy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Blaszkę o boku 20cm wykładamy folią aluminiową, przekładamy na nią przed chwilą przygotowany nugat z migdałów i wyrównujemy silikonową łopatką, wkładamy do zamrażarki na 10-15 minut.

Po tym czasie na blaszkę nakładamy wcześniej przygotowany karmel oraz posypujemy orzechami, wyrównujemy łopatką. Radzę zrobić to trochę szybciej niż ja, jak widać całkiem zimny karmel jest dość ciężki do rozprowadzenia. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.

Roztapiamy 120g czekolady bez mleka, 2 łyżki agawy oraz łyżkę oleju kokosowego do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie wylewamy na naszego snickersa i równomiernie rozprowadzamy, zostawiamy do ostygnięcia a następnie wkładamy do lodówki na 3 godziny.

 

Snickers jest gotowy.

Wartości odżywcze w jednej porcji według serwisu Cronometer (przepis na 12 porcji):

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *