Witam, od jakiegoś czasu reklamy próbują nam wmówić, że tradycyjna polska drożdżówka będzie zastąpiona jakimś paskudnym rogalem z tablicą Mendelejewa w składzie, w co po prostu nie wierzę:). Więc zgodnie z wynikami ankiety przeprowadzonej na grupie Polscy Weganie i Wegetarianie (link do grupy w menu strony) – dzisiaj przepis na wegańską drożdżówkę.

Przepis na ciasto to typowy przepis na ciasto drożdżowe jakich pełno w Internecie, jednak przepis został zweganizowany.

Składniki (przepis na 6 porcji):

Ciasto:
500 g mąki pszennej
Pół szklanki cukru
Trzy łyżeczki suchych drożdży
100 g tłuszczu roślinnego do pieczenia
Szklanka mleka roślinnego (ja używam sojowego)
Szczypta soli

Kruszonka:
15g tłuszczu roślinnego do pieczenia
15g cukru
30g mąki pszennej

Dżem:
250g mrożonych czereśni
1.5 łyzki nasion chia
Xylitol, cukier, lub nawet bez żadnego słodzidła, jeśli czereśnie były bardzo słodkie

Dzień wcześniej przygotowujemy dżemik, przepis jest banalnie prosty, wrzucamy mrożone czereśnie do garnuszka, podgrzewamy by się rozmroziły i puściły sok, następnie dodajemy nasiona chia oraz słodzidło i gotujemy na wolnym ogniu aż całość zgęstnieje, następnie przekładamy całość do słoika.

Teraz czas na właściwy przepis:). Przygotowujemy ciasto na drożdżówki, rozpuszczamy tłuszcz roślinny w garnuszku, następnie lekko studzimy i dodajemy mleko roślinne.

W misce mieszamy przesianą makę, drożdże, sól i cukier, następnie dodajemy naszą tłuszczowo-mleczną miksturę i wyrabiamy elastyczne ciasto, dodajemy mąki jeśli za bardzo się klei. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. UWAGA! Ciasto musi podwoić swoją objętość, jeśli tak się nie stanie, to niestety trzeba robić je od nowa.

W czasie gdy ciasto nam rośnie przygotowujemy kruszonkę, mieszamy tłuszcz z cukrem i mąką za pomocą dłoni.

Po godzinie wyrabiamy z ciasta lekko spłaszczone kule i kladziemy na blasze pokrytej dobrej jakości papierem do pieczenia, ponownie przykrywamy szmatką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Po tym czasie za pomocą posmarowanej olejem roślinnym szklanki wyciskamy otwory w środku bułek, tak, by na dnie pozostała 5mm warstwa ciasta.

Tą dziurę następnie wypełniamy wcześniej przygotowanym dżemem, smarujemy odrobiną mleka roślinnego i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut.

Drożdżówki możemy oblać lukrem, ale uważam, że są wystarczająco słodkie:)

Smacznego!

Wartości odżywcze w jednej porcji według serwisu Cronometer:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *