Bardzo prosta rolada kakaowo-kokosowa, szybka, prosta, niesamowicie kaloryczna, lecz raz na jakiś czas należy sobie pozwolić na coś ekstrawaganckiego:) Przepis ten może być również bezglutenowy jeśli użyjemy tego typu ciastek.

Składniki:

Masa kakaowa:

Pół szklanki cukru
Pół szklanki mleka roślinnego
30g tłuszczu roślinnego
3 łyżki kakao
300g herbatników (lub ciastek owsianych)

Masa kokosowa:

100g wiórków kokosowych
100g tłuszczu roślinnego
¾ szklanki cukru pudru

 

Najpierw mielimy herbatniki na drobno, najlepiej użyć dobrego blendera kielichowego, w moim przypadku ze względu na jego niską pojemność musiałem robić to na kilka razy.

Tak zmielone herbatniki przesypujemy do miski i upewniamy się, że wszystko zmieliło się na drobny pył.

Następnie do rondelka wlewamy mleko, wsypujemy cukier oraz przekładamy 30g tłuszczu roślinnego, całość grzejemy na wolnym ogniu aż większość margaryny się rozpuści, dodajemy 3 łyżki kakao i grzejemy cały czas mieszając aż uzyskamy jednolitą masę, gdy całość będzie miała jednolity, gładki wygląd, przelewamy ją jeszcze ciepłą do zmielonych herbatników.

Wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej masy, dobrze jest użyć rękawiczki w tym celu, gdyż może się zdarzyć, że ciasto będzie bardzo klejące, zwłaszcza jeżeli użyjemy nieco zbyt niskiej ilości herbatników.

Ciepłą masę wykładamy na papier do pieczenia oraz formujemy z niej cienki kwadrat, jest to zadanie dość trudne i wymaga sporej cierpliwości, warto jak wcześniej użyć rękawiczki oraz nieco zwilżyć wierzch ciasta wodą by lepiej trzymało się kupy.

Czas na warstwę kokosową, ucieramy 100g tłuszczu roślinnego z cukrem pudrem oraz wiórkami kokosowymi do uzyskania jednolitej masy, rękawiczka ponownie się przydaje.

Następnie na wcześniej przygotowany kakaowy kwadrat ewentualnie prostokąt nakładamy cienką warstwę z masy kokosowej zostawiąjąc około 1.5cm wolnego miejsca u góry i na dole. Ostrożnie zwijamy roladę w rulon starając się by był jednolitej grubości.

Tak oto wygląda po zwinięciu, przekładamy ją następnie do lodówki na minimum 3 godziny.

 

Wartości odżywcze w jednej porcji według serwisu Cronometer (przepis na 12 porcji):

Energia: 315 kcal
Białko: 2.8g
Węglowodany: 34g
Cukry: 23g
Błonnik: 2.5g
Tłuszcz: 19.8g
Tłuszcze jednonienasycone: 6g
Tłuszcze wielonienasycone: 3.3g
Omega 3: 0.07g (5% RDA)
Omega 6: 3.2g (19% RDA)
Tłuszcze nasycone: 9.4g

Wit. B1: 0.1mg (8% RDA)
Wit. B2: 0.1mg (9% RDA)
Wit. B3: 0.8mg (5% RDA)
Wit. B5: 0.2mg (4% RDA)
Wit. B6: 0.1mg (4% RDA)
Wit. B12: 0.2mcg (10% RDA)
Kwas foliowy: 15.1mcg (4% RDA)
Wit. A: 400 IU (13% RDA)
Wit. C: 0.2mg (0% RDA)
Wit. D: 5.3 IU (1% RDA)
Wit. E: 1.9mg (12% RDA)
Wit. K: 11.0mcg (9% RDA)

Wapń: 425.8mg (3% RDA)
Miedź: 0.2mg (19% RDA)
Żelazo: 1.1mg (13% RDA)
Magnez: 25.5mg (6% RDA)
Mangan: 0.5mg (22% RDA)
Fosfor: 69.9mg (10% RDA)
Potas: 133.5mg (3% RDA)
Sód: 149mg (10% RDA)
Cynk: 0.5mg (4%)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *