Jeżeli zastanawiacie się czasami z czym zjeść kanapki w pracy, co dać wegańskiego dzieciom do szkoły to  dzisiaj, uwaga, wegańska tuńczykowa pasta do sałatek wywołująca u mnie wspomnienia pierwszej podróży za granicę. Pasta ta zawiera komplet aminokwasów w ilościach od 10 do 25% dziennego zapotrzebowania na każdy z nich.

Składniki (na 3 porcje):
Puszka ciecierzycy
4-5 ogórków konserwowych
Gałązka selera
Garść kukurydzy z puszki
Odrobina czerwonej cebuli
Dwie łyżki wege majonezu
Sól i pieprz do smaku

Przepis ten jest niesamowicie prosty, na początku odsączamy puszkę ciecierzycy oraz blendujemy całość w misce do uzyskania jednolitej masy (jeżeli pojedyncze kawałki ciecierzycy się nie zblendują to nic nie szkodzi, i tak będzie pyszna:)

Następnie kroimy seler, plaster cebuli czerwonej i ogórki konserwowe w kostkę oraz dodajemy do miski z ciecierzycą, na koniec garść kukurydzy z puszki (oczywiście odsączonej). Do tak przygotowanej mieszanki dodajemy majonez wegański, sporo soli oraz pieprz do smaku, starając się próbować naszą pastę, aż uzyska pożądany przez nas smak:)

 

Wartości odżywcze w jednej porcji według serwisu Cronometer (przepis na 3 porcje):

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *