Dzisiaj przepis na zapiekany makaron w kremowym sosie pomidorowo – ziołowym. Kolejny, który stworzyłem na bazie kupnego produktu, niestety przepyszny sos ze słoika, który kiedyś jadłem zawiera mleko i jajka, postanowiłem więc odtworzyć ten smak bez zbędnych składników:).

UWAGA! Nie jest to przepis dla osób liczących kalorie;).

Składniki (na 2 porcje):

200g makaronu (najlepiej z soczewicy, wtedy danie będzie bez glutenu i o wysokiej zawartości białka)
80g startego wegańskiego sera
Puszka pomidorów dobrej jakości, tesco value tutaj niestety odpada, gdyż nie uzyskamy pożądanej konsystencji sosu
125ml śmietany kokosowej
4 łyżeczki dezaktywowanych drożdzy
2 łyżeczki kurkumy
Po jednej łyżeczce:
soli selerowej, bazylii, czosnku granulowanego, cebuli granulowanej, ziół prowansalskich, oregano, pietruszki oraz soli
Pieprz do smaku

Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni, do mixera wrzucamy zawartość puszki pomidorów, 125 ml śmietany kokosowej, 2 łyżeczki kurkumy oraz po jednej łyżeczce każdej z pozostałych przypraw prócz pieprzu, którego dodajmy trochę do smaku, następnie dodajemy cztery łyżeczki dezaktywowanych drożdży i całość blendujemy aż do uzyskania kremowej i jednolitej konsystencji.

Do żaroodpornego naczynia wsypujemy 200g makaronu oraz zalewamy go uprzednio przygotowanym sosem, mieszamy dokładnie by pokryć cały makaron.

Bardzo ważny krok to dodanie teraz jednej szklanki wody i wymieszanie jej z makaronem, wyparuje ona podczas pieczenia. Tak przygotowany makaron wkładamy do piekarnika na 15-20 minut.

Po tym czasie wyjmujemy makaron z piekarnika, dodajemy ser, mieszamy i umieszczamy z powrotem w piekarniku na kolejne 15-20 minut (lub aż makaron będzie miękki)

Zapiekany makaron wykładamy do talerzy i dekorujemy. Smacznego:)

Wartości odżywcze w jednej porcji według serwisu Cronometer (przepis na 2 porcje):

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *