Dzisiaj przepis na jedno z moich ulubionych ciast, które jest niesamowicie pyszne, słodkie, z nutką aromatu kawy oraz gorzkiej czekolady, po prostu niebo w gębie, a oprócz tego całkiem proste w przyrządzeniu:)

Biszkopt:

1 szklanka mąki
Niecałe pół szklanki cukru
1 łyżka kakao
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
Pół łyżeczki sody
¾ szklanki mleka sojowego
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka octu jabłkowego

Warstwa kawowa:

1.5 puszki mleka kokosowego (twarda część)
1 łyżka cukru pudru
1.5 łyżki kawy rozpuszczalnej

Warstwa śmietankowa:

1.5 puszki mleka kokosowego
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny

Do nasączenia biszkoptu 1 i ½ łyżeczki kawy rozpuszczonej w 4 łyżkach wody

Czekolada bezmleczna do potarcia na wierzch.

Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. Przesiewamy 1 szklankę mąki, jedną łyżkę kakao, pół łyżeczki sody i proszku do pieczenia do dużej miski, dodajemy niecałe pół szklanki cukru, dokładnie mieszamy, następnie dodajemy ¾ szklanki mleka sojowego, 2 łyżki oleju rzepakowego oraz jedną łyżkę octu jabłkowego. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Blaszkę o boku 20cm wykładamy papierem do pieczenia oraz przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika na około pół godziny lub do suchego patyczka. Po tym czasie odstawiamy do wystygnięcia. Po ostygnięciu wyrównujemy biszkopt nożem.

Półtora łyżeczki kawy rozpuszczamy w 4 łyżkach wody i takim wywarem nasączamy biszkopt.

Twardą część z półtorej puszki mleka kokosowego miksujemy z łyżką cukru pudru. Następnie dodajemy rozpuszczoną w gorącej wodzie kawę (powinna ostygnąć przedtem) i dokładnie mieszamy. Całość wylewamy na blaszkę z warstwą ciasta i wyrównujemy, wkładamy do lodówki na godzinę.

Do kremu śmietankowego miksujemy półtora puszki mleka kokosowego z dwiema sporymi łyżkami cukru pudru oraz łyżką soku z cytryny. Dokładnie miksujemy, następnie wylewamy na ciasto tworząc kolejną warstwę, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na godzinę.

Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki i posypujemy wiórkami z czekolady bezmlecznej, wstawiamy do lodówki. Po godzinie ciasto jest gotowe:)

Smacznego.

Wartości odżywcze według serwisu Cronometer (przepis na 16 porcji):

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *