Ostatnio staram się wyszukiwać pomysły na obiady z rzeczy, które kiedyś przypadkowo kupiłem, na przykład w Tesco pojawiła się czarna fasola w puszkach, która nie zawiera soli, jest po prostu zalewana wodą, więc kupiłem 10 puszek, gdy była w promocji:) (wszyscy wiedzą, że jestem sknera, Ty też teraz wiesz, jeśli jesteś tu pierwszy raz:D).

Co więc trzeba zrobić? Obiad, który jest bogaty w białko, zawiera potężną dawkę wszystkich niezbędnych aminokwasów (dwie porcje zawierają całodzienne zapotrzebowanie na wszystkie z nich!), żelazo, cynk, witaminy z grupy B, fosfor, po prostu odżywczy ideał.

Składniki (na 3 porcje):

2 puszki czarnej fasoli (470g)
140g kukurydzy
170g komosy ryżowej
Świeża papryka
1 cebula
3 ząbki czosnku
1.5 szklanki wywaru z kostki rosołowej
Łyżeczka cuminu
Pół łyżeczki papryki
Odrobina świeżej kolendry lub pietruszki
Sól i pieprz

Kroimy cebulę w kostkę, tak samo paprykę i przecieramy czosnek, podsmażamy w garnuszku przez około 10 minut. Po tym czasie wsypujemy komosę do garnuszka i zalewamy bulionem warzywnym. Następnie dodajemy przyprawy, mieszamy całość, zmniejszamy ogień i przykrywamy.

Gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut lub do czasu gdy cały bulion się wchłonie. Gdy już to nastąpi dodajemy kukurydzę oraz czarną fasolę oraz podgrzewamy na małym ogniu przez 5-10 minut, na sam koniec dodajemy posiekaną kolendę lub pietruszkę, To wszystko:)

Obiad z potężną dawką białka i witamin gotowy:)

Wartości odżywcze według serwisu Cronometer (przepis na 3 porcje):

2 Replies to “Czarna fasola z komosą ryżową i papryką”

    1. Haha, nie mam pojęcia:) czerwona fasola jest znacznie większa, a sam kolor pewnie z powodu światła i użytego filtra;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *