Wiele razy zdarzało mi się kupować curry z soczewicy w puszce, jednak gdy się je zrobi samemu i zajmuje to mniej niż 30 minut to chyba wiadomo co będzie dla nas lepsze:). Aromatyczne curry z czerwonej soczewicy, komplet aminokwasów, witaminy z grupy B i mnóstwo żelaza, po prostu pycha!

Składniki (na 4 porcje):

300g czerwonej soczewicy
1 duża cebula
500g przetartych pomidorów
1 łyżka oleju
2 łyżki pasty curry
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka cuminu
1 łyżeczka gochugaru (koreańskie chilli – może być też zwykłe)
1 łyżeczka soli himalajskiej
1 łyżeczka cukru
3 ząbki czosnku
Łyżeczka zmielonego imbiru (lub pasty imbirowej)

Zaczynamy od przepłukania soczewicy pod bieżącą wodą, następnie wkładamy do garnuszka w wodą i zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 10-15 minut.

W tym czasie siekamy cebulę w kostkę oraz podsmażamy ją w dość dużym garnku na łyżce oleju, gdy pozostaje kilka minut do końca gotowania się soczewicy zdejmujemy garnek z cebulą z ognia oraz wkładamy do niej pastę curry, cumin, kurkumę, gochugaru, sól, cukier, imbir oraz zmielone ząbki czosnku (lub przeciśnięte przez wyciskarkę). Całość przestawiamy na ogień i ciągle mieszając podsmażamy przez 1-2 minuty.

Po tym czasie dodajemy przetarte pomidory o dokładnie mieszamy całość. Następnie zdejmujemy całość z ognia, odcedzamy soczewicę i dodajemy ją do mieszanki przypraw, cebuli i przetartych pomidorów. Proste curry z soczewicy jest gotowe:).

Podajemy z pełnoziarnistym ryżem lub ryżem basmati.

Wartości odżywcze według serwisu Cronometer (przepis na 4 porcje, liczone przy podaniu z 250g porcją pełnoziarnistego ryżu):

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *