Jakiś czas temu kupiłem burgery pieczarkowo-szpinakowe, jako, że gotowiec przypadł mi do gustu postanowiłem zrobić sam podobne burgery, w końcu lepiej robić samemu niż jeść gotowce:). Do tego są one nisko-kaloryczne (poniżej 150kcal na jednego burgera) oraz zawierają potężną dawkę witamin, minerałów, sporą ilość białka i błonnika.

Składniki:

300g pieczarek
10-15g suszonych leśnych grzybów
3 garście świeżego szpinaku
2 łyżki ciecierzycy z puszki
Woda po ciecierzycy (aquafaba)
50g suchego mielonego z soi
Kostka rosołowa (warzywna oczywiście)
1 szklanka otrębów owsianych
Granulowany czosnek
Granulowana cebula
Sól i pieprz do smaku
1.5 łyżki oleju do smażenia

Zaczynamy od zagotowania 300ml wody w garnuszku oraz rozpuszczenia w niej kostki rosołowej, następnie przesypujemy do niej granulat sojowy, zagotowujemy, a następnie przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu około 10-15 minut.

W międzyczasie do drugiego garnuszka wlewamy odrobinę wody, następnie wkrajamy całość pieczarek, dodajemy soli oraz pieprzu i dusimy aż do wyparowania niemal całej wody.

Suszone grzyby przecieramy przy pomocą tarki, staramy się by powstał jednolity proszek, wyjmujemy co większe kawałki.

Gdy pieczarki są już gotowe odsączamy resztę wody i przekładamy je do naczynia blendera, to samo robimy z granulatem sojowym, do całości dodajemy szpinak, wodę z jednej puszki ciecierzycy, dwie łyżki ciecierzycy, czosnek i cebulę granulowaną, pieprz oraz sól, całość miksujemy pulsacyjnie (nie musi być całkiem drobno, staramy się tylko by szpinak był w miarę rozdrobniony.

Gdy całość tworzy w miarę zbitą masę, wyjmujemy noże blendera oraz dodajemy otręby owsiane, mieszamy przy pomocy łyżki.

Na patelni rozgrzewamy olej, formujemy burgery za pomocą specjalnej foremki jak ja na zdjęciu, lub po prostu przy pomocy rąc (aczkolwiek foremkowe są znacznie bardziej estetyczne i smażą się równomiernie). Burgery smażymy z drugiej strony w momencie gdy już nie przylegają do patelni i można je swobodnie przesunąć lekkim dotknięciem.

Smacznego:)

Wartości odżywcze w jednej porcji według serwisu Cronometer (przepis na 5 porcji):

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *