Dzisiaj spróbowałem zrobić surowe babeczki (chociaż nie wiem czy do końca surowe, gdyż w tej kwestii jeszcze dopiero raczkuję), a właściwie babeczki bananowe bez pieczenia, są bardzo wilgotne, bez dodatku przetworzonego cukru oraz bez glutenu.

Składniki (na 7 babeczek):
1.5 szklanki daktyli (namoczonych w gorącej wodzie przez 10 minut)
2 średnie banany
2/3 szklanki mąki kokosowej
1.5 szklanki orzechów włoskich
130g masła migdałowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Szczypta soli

Przede wszystkim namaczamy daktyle w wodzie (o ile są to te tanie daktyle, które na przykład ja kupuję, jeśli Medjool to ten etap możemy pominąć:)), następnie je odsączamy i wraz z pozostałymi składnikami wkładamy do blendera i blendujemy na gładką (no prawie) lekko kleistą masę.

Wykładamy do silikonowych foremek na babeczki i przystrajamy wedle upodobania. Babeczki można zjeść od razu, a potem należy przechowywać je w lodówce.

Wartości odżywcze w jednej porcji według serwisu Cronometer:

2 Replies to “Bananowe babeczki bez pieczenia”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *