Witam serdecznie, dzisiaj przepis na pyszne wilgotne babeczki czekoladowo-piernikowe, cudowne, wilgotne, rozpływające się w ustach.

Składniki:

2 szklanki mąki
1 łyżeczkę sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki cynamonu
3 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego
1 szklankę cukru
5 łyżeczek kakao
1 szklanka mleka sojowego
100g margaryny roślinnej
5 łyżek dżemu wiśniowego lub jagodowego
Silikonowe foremki oraz blaszka do babeczek.

Wartości odżywcze w jednej porcji według serwisu Cronometer (przepis na 12 porcji):

Energia: 237 kcal
Białko: 3.7g
Węglowodany: 40.4g
Cukry: 21.4g
Błonnik: 2.5mg
Tłuszcz: 7.4g
Tłuszcze jednonienasycone: 3.1g
Tłuszcze wielonienasycone: 2.4g
Omega 3: 0.5g (34% RDA)
Omega 6: 1.8g (11% RDA)
Tłuszcze nasycone: 1.4g

Wit. B1: 0.1mg (5% RDA)
Wit. B2: 0.1mg (5% RDA)
Wit. B3: 0.4mg (3% RDA)
Wit. B5: 0.1mg (2% RDA)
Wit. B6: 0.0mg
Wit. B12: 0.2mcg (10% RDA)
Kwas foliowy: 8.5mcg (2% RDA)
Wit. A: 337 IU (11% RDA)
Wit. C: 0.1mg (0% RDA)
Wit. D: 9.6 IU (2% RDA)
Wit. E: 0.5mg (3% RDA)
Wit. K: 1.0mcg (1% RDA)

Wapń: 40mg (4% RDA)
Miedź: 0.2mg (19% RDA)
Żelazo: 0.9mg (11% RDA)
Magnez: 28.3mg (7% RDA)
Mangan: 0.5mg (22% RDA)
Fosfor: 62.4mg (9% RDA)
Potas: 110.5mg (2% RDA)
Sód: 66.6mg (4% RDA)
Cynk: 0.5mg (4%)

 

Mąkę, sodę, przyprawę do piernika oraz cynamon przesiewamy oraz delikatnie mieszamy.

Do 3 łyżeczek zmielonego siemienia lnianego dodajemy około jednej trzeciej szklanki wody, dokładnie mieszamy oraz odstawiamy na bok by wytworzył się żel.

W garnuszku mieszamy cukier, kakao i mleko, następnie dodajemy margarynę i doprowadzamy do wrzenia mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji, gotujemy przez niecałe dwie minuty, odstawiamy do wystygnięcia.

 

Po ostudzeniu do tak przygotowanej masy wsypujemy wcześniej przygotowaną mąkę z przyprawami i dokładnie, aczkolwiek delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy dżem i również mieszamy, na koniec utworzony wcześniej żel z siemienia lnianego dodajemy do ciasta i mieszamy aż do uzyskania klejącej, ciągnącej się konsystencji.

 

Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Ciasto wykładamy do silikonowych foremek na babeczki a następnie na blaszkę do babeczek, tak by od brzegu zostało około 5 mm, wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 50 minut, lub do suchego patyczka.

Tak przygotowane babeczki polewamy dowolną polewą, kremem z mleka kokosowego i ozdabiamy wedle upodobań, jak widać ja po prostu użyłem prostej czekoladowej polewy, trochę wiórków czekoladowych i kwiatków, pozostawiam to Waszej inwencji twórczej:).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *